Δεν χρειάζεται να είναι έτσι όμως. Αρκεί να σχεδιάσουμε προσεκτικά το project.

Αν και υπάρχουν ειδικοί στους οποίους μπορούμε να αναθέσουμε την εργασία, σίγουρα τον βασικό προγραμματισμό, μπορούμε να τον κάνουμε και μόνοι μας ακολουθώντας μερικά βασικά βήματα.

Αφού καταρτίσουμε τη λίστα με τις προτεραιότητές μας και τον προϋπολογισμό που αντιστοιχεί στις εργασίες που έχουμε προκρίνει ότι πρέπει να γίνουν θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις για το οικονομικό κόστος της ανακαίνιση του σπιτιού μας. Είναι λογικό ότι η χρηματοδότηση ενός τέτοιου project δεν είναι εύκολο να γίνει από τα μηνιαία εισοδήματά μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να στραφούμε στη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω δανείου.

Οι προτεραιότητες της ανακαίνιση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η ανακαίνιση είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο. Για παράδειγμα, αν αποφασίσουμε να αλλάξουμε υδραυλικά ή να κάνουμε δραστικές αλλαγές στο μπάνιο ή την κουζίνα, θα πρέπει να ζήσουμε για κάποιο διάστημα χωρίς βασικές λειτουργίες του σπιτιού.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προγραμματίσουμε σωστά τις εργασίες που θα γίνουν στο σπίτι και να βρούμε λύσεις για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.

Η πρώτη απόφαση και η πιο σημαντική που θα πρέπει να λάβουμε είναι το τι χρειάζεται το σπίτι μας για να γίνει πιο λειτουργικό και σύγχρονο. Η ανακαίνιση είναι μια υπόθεση που μπορεί να ξεκινήσει από τα κουφώματα ή τα πλακάκια και να φθάσει μέχρι το γκρέμισμα και το ξαναχτίσιμο.

Το θέμα είναι τι πραγματικά έχει ανάγκη η κατοικία μας και τι μπορεί ρεαλιστικά να «σηκώσει» ο προϋπολογισμός μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταγράψουμε όλα όσα δεν μας ικανοποιούν και στη συνέχεια να τα ιεραρχήσουμε σε μια λίστα προτεραιοτήτων.

Ίσως στην κορυφή της λίστας μας να είναι η ριζική ανακαίνιση κουζίνας – σαλονιού ώστε να ενοποιηθεί ο χώρος, κάτι που σίγουρα θα κάνει το σπίτι μας πιο λειτουργικό και σύγχρονο. Παράλληλα όμως θα πρέπει να εξετάσουμε και ζητήματα που δεν είναι τόσο προφανή, όπως για παράδειγμα εάν το σπίτι μας χρειάζεται ενεργειακή αναβάθμιση.

Η ενεργειακή αναβάθμιση είναι οι εργασίες ανακαίνισης που κάνουμε σε ένα κτήριο ώστε να μειώσουμε τις ενεργειακές του ανάγκες ως προς την ψύξη και την θέρμανση. Είναι μια επένδυση που θα αποδώσει, καθώς μειώνοντας τις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης μειώνουμε και τα έξοδά μας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Εργασίες όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού ή η μόνωσή του (σε περίπτωση που εντοπίσουμε μούχλα για παράδειγμα) θα πρέπει να γίνουν με τη συμβουλή ειδικού. Θα χρειαστεί να γίνει μελέτη και ανάλογα με τα αποτελέσματα να αποφασιστούν οι απαραίτητες επεμβάσεις. Οι ειδικοί θα κοστολογήσουν τις εργασίες ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για τον προϋπολογισμό της ανακαίνιση.

Ο οικονομικός σχεδιασμός 

Κάθε εργασία που είναι στη λίστα μας έχει κάποιο κόστος. Οι αποφάσεις που θα λάβουμε σχετικά με τι από όλα όσα θα επιθυμούσαμε να κάνουμε μπορούμε πραγματικά να υλοποιήσουμε, θα πρέπει να ληφθούν βάσει δύο κριτηρίων: πώς το σπίτι μας θα γίνει πιο λειτουργικό, όμορφο και σύγχρονο, καθώς και του παράγοντα οφέλους/ κόστους.

Μπορεί για παράδειγμα κάποια εργασία να μοιάζει ακριβή, αλλά στην πραγματικότητα να μας εξοικονομήσει πολλά χρήματα μεσοπρόθεσμα. Άλλωστε η ανακαίνιση της κατοικίας μας είναι μια επένδυση για το παρόν και το μέλλον.

ανακαίνιση

 

Μικρές έξυπνες λύσεις 

Εκτός από τις μεγάλες εργασίες υπάρχουν και οι πιο μικρές έξυπνες λύσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε για μια ολοκληρωμένη εικόνα ανακαίνισης του σπιτιού μας.

Τέτοιου είδους είναι η αντικατάσταση βασικών αξεσουάρ διακόσμησης όπως είναι τα έπιπλα, οι ηλεκτρικές συσκευές, η τηλεόραση, ο φωτισμός, η αισθητική βελτίωση του μπάνιου ή της κουζίνας.

Με σωστό σχεδιασμό και καλό οικονομικό προγραμματισμό μπορούμε να κάνουμε χωρίς άγχος όλες τις αναγκαίες κινήσεις για την ανακαίνιση της κατοικία μας, ώστε να γίνει πιο λειτουργική, όμορφη και σύγχρονη.

Το σπίτι των ονείρων μας είναι μόνο μια απόφαση μακριά.