καθαρισμόΟ καιρός είναι υπέροχος, τα πουλάκια κελαηδάνε και ποιος έχει όρεξη για δουλειές μέσα στο σπίτι όταν η φύση σε καλεί κοντά της; Επειδή όμως κάποια πράγματα μέσα στο σπίτι πρέπει να γίνονται, για να μπορείτε να νιώθετε ευτυχισμένοι όποτε γυρνάτε σε αυτό (μετά την εξόρμησή σας στη φύση), σας ετοιμάσαμε ένα 14ήμερο πλάνο για καθαρισμό που ακολουθώντας το θα έχετε πεντακάθαρο σπίτι χωρίς να χρειαστεί να ασχοληθείτε πολύ ώρα μέσα στη μέρα σας. 

 

1η ημέρα: Μπαλκόνι
Ο καθαρισμός του σπιτιού πρέπει να ξεκινάει πάντα από το μπαλκόνι γιατί ό,τι σκόνη και βρωμιά υπάρχει εκεί περνάει μέσα στο σπίτι.

2η ημέρα: Πατζούρια και τζάμια
Για τον καθαρισμό των πατζουριών σας θα χρειαστείτε μόνο το υγρό πιάτων σας. Για τα τζάμια θα χρειαστείτε ενα υγρό τζαμιών που κάνει κάθε γυάλινη επιφάνεια αόρατη.

Οποιαδήποτε γυάλινη επιφάνεια λάμπει σαν καινούρια με το υγρό τζαμιών.

3η ημέρα: Τοίχοι
Πριν τον καθαρισμό των τοίχων σας θα πρέπει πρώτα να τους έχετε διώξει όλη τη σκόνη. Για να ξεσκονίσετε τους τοίχους χρησιμοποιήστε μια καθαρή σκούπα ή ένα μακρύ κοντάρι πάνω στο οποίο θα στερεώσετε ένα πανί. Μόλις τελειώσετε με το ξεσκόνισμα κάνετε καθαρισμό τοπικά τα σημεία που είναι λερωμένα με υγρό γενικού καθαρισμού.

4η ημέρα: Κλιματιστικά και φωτιστικά
Για τον καθαρισμό των φωτιστικών σας θα πρέπει προηγουμένως να έχετε κλείσει τον γενικό διακόπτη του ρεύματος. Αφαιρέστε τα εξαρτήματα των φωτιστικών που πλένονται και πλύντε τα με νερό και υγρό πιάτων. Για τον καθαρισμό των κλιματιστικών θα πρέπει να αφαιρέσετε τα φίλτρα και να τα πλύνετε στην μπανιέρα σας με ζεστό νερό και υγρό πιάτων.

Ενα υγρό δαπέδων θα σας φανεί χρήσιμο για τον καθαρισμό πολλών επιφανειών μέσα στο σπίτι.

5η ημέρα: Διακόπτες, χερούλια και πόρτες
Για τους διακόπτες, τα χερούλια και τις πόρτες θα χρειαστείτε ένα μείγμα που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε μόνοι σας. Χρησιμοποιήστε: 2 κ.γλ. υγρό πιάτων , 2 φλ. χλιαρό νερό.

Καθαρίστε όλους τους διακόπτες (αφού πρώτα κλείσετε τον γενικό του ρεύματος), τα χερούλια και τις πόρτες χρησιμοποιώντας μια σπογγοπετσέτα και το παραπάνω μείγμα.

Καθαρισμός Kουζίνας

6η ημέρα: Ψυγείο και φούρνος
Για τον καθαρίσμό του ψυγείου σας μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά θα χρειαστείτε το κατάλληλο καθαριστικό. Αναμείξτε: 2 φλ. νερό, 1 φλ. ξίδι, 2 κ.γλ. Υγρό πιάτων, 2-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού (θα βρείτε σε φαρμακεία). Στη συνέχεια ανακινήστε το μπουκαλάκι με το μείγμα και ψεκάστε ένα πανάκι. Καθαρίστε όλο το ψυγείο εσωτερικά και εξωτερικά.

Το υγρό πιάτων θα είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας στο καθάρισμα του σπιτιού.

Για τον φούρνο Για να τελειώνετε με το καθάρισμό του φούρνου γρήγορα χρησιμοποιήστε ενα καθαριστκό φούρνου που εξαφανίζει λιπαρούς λεκέδες, καμμένα υπολείμματα φαγητού και λίπη από φούρνους και εστίες.

Το καθαριστικό φούρνων και εστιών εξαφανίζει λιπαρούς λεκέδες εύκολα και γρήγορα.

7η ημέρα: Ελεύθερη ημέρα

8η ημέρα: Νεροχύτης, ντουλάπια και πάγκοι κουζίνας
Με τη σκόνη γενικού καθαρισμού μπορείτε να καθαρίσετε τον νεροχύτη σας αλλά και τους πάγκους της κουζίνας. Ρίξτε σκόνη σε όλες τις επιφάνειες που θέλετε να καθαρίσετε και στη συνέχεια τρίψτε με ένα σφουγγαράκι που θα έχετε προηγουμένως βρέξει ελαφρώς. Ξεπλύνετε με νερό ξανά και ξανά μέχρι να φύγει εντελώς η σαπουνάδα.

Καθαρίστε τον νεροχύτη σας μέσα σε λίγα λεπτά με τη σκόνη γενικού καθαρισμού της Endless.

Για τα ντουλάπια

Αναμείξτε: 1 φλ. νερό, 1 κ.γλ. υγρό πιάτων. Καθαρίστε με αυτό το μείγμα το εσωτερικό και το εξωτερικό των ντουλαπιών σας χρησιμοποιώντας μια σπογγοπετσέτα.

Καθαρισμός Υπνοδωμάτιου

9η ημέρα: Ντουλάπες
Για τον καθαρισμό των ντουλαπών σας θα χρειαστείτε επίσης υγρό γενικού καθαρισμού και χαρτί κουζίνας.

Δεν υπάρχει πιο χρήσιμο αντικείμενο στο σπίτι από το χαρτί κουζίνας!

10η ημέρα: Στρώματα και κουρτίνες
Για τον καθαρισμό αποτελεσματικά το στρώματος σας θα χρειαστείτε μαγειρική σόδα και κάποιο αιθέριο έλαιο της επιλογής σας. Ρίξτε μαγειρική σόδα σε σκόνη σε όλο το στρώμα και μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου και αφήστε τα υλικά να δράσουν για 30 λεπτά. Στη συνέχεια σκουπίστε τη μαγειρική σόδα με ηλεκτρική σκούπα και είστε έτοιμοι!

Για πεντακάθαρες κουρτίνες θα χρειαστείτε ενα υγρό πλυντηρίου και μαλακτικό για να μην δημιουργηθούν πολλές ζάρες στις κουρτίνες σας. Μόλις ολοκληρωθεί η πλύση βάλτε σε ένα μπουκαλάκι σπρέι νερό και 1 κ.γλ. μαλακτικό και ψεκάστε τις κουρτίνες πριν τις σιδερώσετε για να σιδερωθούν ακόμα πιο εύκολα και γρήγορα.

Καθαρισμός Μπάνιου

11η ημέρα: Νιπτήρας, τουαλέτα, μπανιέρα
Για τον καθαρισμό όλης της τουαλέτας η λύση είναι μια. Με ενα πολυκαθαριστικό χλωρίου  μπορείτε να καθαρίσετε όλο το μπάνιο σε λιγότερο από 30 λεπτά. Ψεκάστε, αφήστε το απορρυπαντικό να δράσει για 20 λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε με ένα σφουγγάρι όλες τις επιφάνειες. Ξεπλύντε με άφθονο νερό και το μπάνιο σας θα είναι πεντακάθαρο. Με ένα πολυκαθαριστικό μπορείτε να καθαρίσετε με ένα φστ κάθε επιφάνεια σε κάθε χώρο του σπιτιού.

12η ημέρα: Ξεσκόνισμα και σκούπισμα όλου του σπιτιού
Για αποτελεσματικό ξεσκόνισμα σε κάθε επιφάνεια, χωρίς χνούδια με ένα πέρασμα θα χρειαστείτε τα ξεσκονόπανα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ξεσκονόπανα υγρά ή στεγνά και θα γίνουν για εσάς το απόλυτο εργαλείο σας!

Προσοχή! Αφού ξεσκονίσετε όλο το σπίτι και τα έπιπλα από πάνω προς τα κάτω, στη συνέχεια μπορείτε να σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα όλη τη σκόνη και τις βρωμιές που θα έχουν συσσωρευτεί στο πάτωμα.

13 ημέρα: Σφουγγάρισμα και όμορφες μυρωδιές
Με το υγρό δαπέδων τα πατώματα θα λάμψουν και όλο το σπίτι θα αρωματιστεί διακριτικά! Τι άρωμα θέλετε να έχει το σπίτι σας; Κεράσι, λεβάντα, λεμόνι ή πράσινο σαπούνι; Η επιλογή είναι δική σας.

Πηγή: http://spirossoulis.com/spiti-tips-kante-geniki-sto-spiti-xwris-kopo-akolouthwdas-afto-to-plano/