Πώς να κάνετε ένα υπόγειο μόνωσης

Μόνωσης υπογείου: Οδηγός

Η μόνωσης του υπογείου από το νερό είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα στην κατασκευή του κελάριου.

Περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά μέτρων για να εξασφαλιστεί η μόνωση των υπογείων και των τοίχων δαπέδου, καθώς και για να αποφευχθεί η άνοδος του νερού μέσα στην κατασκευή από τα τριχοειδή αγγεία.

Η πιο αξιόπιστη μόνωση μπορεί να γίνει μόνο στο στάδιο της κατασκευής, όλες οι επακόλουθες εργασίες θα είναι μόνο μισά μέτρα, τα οποία δεν θα δώσουν ένα βιώσιμο και βιώσιμο αποτέλεσμα.

Αλλά τι εάν αγόρασε ένα σπίτι ήδη έτοιμο και διαπίστωσε ότι υπάρχει συχνά νερό στο υπόγειο;

Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν, ποια υλικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Στο πλαίσιο αυτού του άρθρου, θα σας πούμε πώς να κάνετε μια μόνωσης του υπογείου στο χρησιμοποιημένο κτίριο

και ποια υλικά θα χρησιμοποιηθούν για αυτά ή άλλα έργα.

 1.  Τι μπορεί να στεγανοποιήσει το υπόγειο
 2. μόνωσης κελαριών: υλικά και τεχνολογίες
  •  Υλικά επένδυσης μόνωσης
  •  Ξηρά υλικά μόνωσης
  •  Υδρόφοβα
  •  Διεισδυτική μόνωση
 3. μόνωση υπογείου από το εσωτερικό
  •  Διεισδυτικό υπόγειο στεγάνωσης
  • μόνωση υπογείου με υγρό καουτσούκ
  • μόνωση υπογείου

Τι μπορεί να μονώσει το υπόγειο

Υδατοστεγανότητα στο υπόγειο

Πριν πάω κατευθείαν στα υλικά μόνωσης, θα ήθελα να διευκρινίσω τι θα προστατεύσουμε το υπόγειο μας από. Συνολικά, διακρίνονται τρεις τύποι στεγάνωσης: αντι-πίεσης, μη πίεσης και αντι-τριχοειδών.

Αντίσταση κατά της πίεσης 

Το υπόγειο είναι απαραίτητο όταν η στάθμη των υπογείων υδάτων είναι πάνω από το πάτωμα του υπογείου και μερικές φορές

και οι τοίχοι ή αν υπάρχει εποχική αύξηση σε αυτό το επίπεδο στις πλημμύρες της άνοιξης.

Μια τέτοια μόνωση τοποθετείται μόνο έξω από τη δομή των τοίχων και του δαπέδου. Χρησιμοποιημένα υλικά που αντέχουν στη λεγόμενη θετική πίεση νερού.

Αυτό συμβαίνει όταν το νερό πιέζει το βάρος του πάνω στο υλικό στην επιφάνεια της δομής, για παράδειγμα στους τοίχους.

Αλλά η μόνωση του υπογείου του σπιτιού από μέσα με αυτά τα υλικά είναι άχρηστη, αφού υπάρχει αρνητική πίεση νερού, στην απόσπαση του υλικού από την επιφάνεια.

Επιπλέον, με τα υψηλά υπόγεια ύδατα, δεν θα είναι περιττό να εκτελείται αποστράγγιση γύρω από το υπόγειο για την αποστράγγιση του νερού στην αποχέτευση ή συλλέκτη.

Στεγάνωση χωρίς πίεση 

Το υπόγειο προστατεύεται από το νερό που συσσωρεύεται λόγω βροχοπτώσεων ή πλημμυρών. Σίγουρα, εάν έχει ήδη πραγματοποιηθεί αντι-μόνωση,

τότε δεν υπάρχει νόημα στην ελεύθερη υδατοστεγανότητα. Αλλά αν η στάθμη των υπόγειων υδάτων στην περιοχή είναι αρκετά χαμηλή και η πιθανότητα της εποχικής ανάταση του δεν μπορείτε να το κάνετε μόνο μέτρα μόνωσης της πίεσης χωρίς, για παράδειγμα, χνούδι το δάπεδο και τοίχους υπόγειο μαστίχα άσφαλτο.

Αντιδιαβρωτική μόνωσης

Έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει την αύξηση του νερού με τριχοειδή αγγεία στους τοίχους σκυροδέματος του θεμελίου και του δαπέδου.

Αυτό θα προστατεύσει τον σχεδιασμό του σπιτιού από την καταστροφή.

Εάν νωρίτερα για να προστατεύσει τους τοίχους του σπιτιού από την ανερχόμενη υγρασία μόνο αχνά γράμματα ή είναι επικαλυμμένα με στέγες ασφάλτου αισθάνθηκε την κορυφή του ιδρύματος με τη διάταξη των τειχών, αλλά σήμερα όλο και περισσότερη δημοτικότητα κερδίζει η χρήση διεισδυτική στεγάνωση.

μόνωσης κελαριών: υλικά και τεχνολογίες

Η σύγχρονη αγορά είναι κορεσμένη με διάφορα υλικά στεγανοποίησης.

Συμβατικά, μπορούν να διαιρεθούν σύμφωνα με τη μέθοδο εφαρμογής και την αρχή της δράσης σε διάφορες κατηγορίες: επίστρωση, ρολό, υδρόφοβη, διεισδυτική ή έγχυση.

Καθένα από αυτά είναι καλό στη θέση του.

Υλικά επένδυσης μόνωσης

Σε αυτό πολύ ευρεία κατηγορία μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα γαλακτώματα, μαστίχα με βάση την πίσσα, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε τόσο κρύο και ζεστό, τσιμέντα παχιάς στιβάδας συνθέσεις ασφαλτούχων επίστρωσης με βάση obmazochnye πολυμερικά υλικά.

μόνωσης θεμελίου

Μαστίχα είναι κατασκευασμένα από ειδική άσφαλτο, η οποία είναι εμπλουτισμένη με συνθετικό καουτσούκ, δεν περιέχουν διαλύτες.

Μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε ισχυρό σταθερό υπόβαθρο: σκυρόδεμα, τούβλο, γύψο, πέτρα και άλλα, που έχουν προηγουμένως υγρανθεί.

Αφού στεγνώσει η μαστίχα, σχηματίζεται στην επιφάνεια ένα απλό, ελαστομερές φιλμ. Αυτή η επίστρωση καλύπτει όλες τις ρωγμές, δεν φοβάται το κρύο και τη θερμότητα, δεν αφήνει το νερό να περάσει, είναι ανθεκτικό στα επιθετικά μέσα.

Η δομή της μόνωσης στο υπόγειο

περιλαμβάνει την εφαρμογή μαστίχας στο εξωτερικό τοίχωμα του υπογείου για την προστασία από το έδαφος και το νερό των καταιγίδων.

Αυτό το υλικό αντέχει μόνο τη θετική πίεση του νερού. Αν και μερικές φορές χρησιμοποιούνται μαστίχες για την πλήρωση των αρμών επέκτασης, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις οδηγίες πριν από την αγορά.

Για παράδειγμα, στην επιφάνεια του δαπέδου και στα τοιχώματα του κελάριου από το εσωτερικό, εφαρμόζονται οι ασφαλτικές μαστίχες “Elastopaz” και “Elastomix”, οι οποίες ονομάζονται επίσης υγρό καουτσούκ.

Αλλά μην ξεχνάτε ότι το υλικό δεν είναι σε θέση να αντισταθεί στην αρνητική πίεση του νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως, αν δεν πραγματοποιηθεί η εξωτερική στεγανοποίηση του υπογείου, τότε το υγρό ελαστικό μπορεί να σχιστεί και να διαρρεύσει.

Ασφαλτικές ασφαλτικές επικαλύψεις 

Ενα και δύο συστατικά που χρησιμοποιούνται μόνο για την προστασία των δομών του σπιτιού από το νερό πίεσης, εφαρμόζονται έξω από τους τοίχους του υπογείου και πριν χύσουν το δάπεδο του υπογείου.

Εφαρμόζονται σε ορυκτές επιφάνειες: σκυρόδεμα, τούβλο, κοίλα μπλοκ, ψαμμίτη, ασβεστόλιθος, γύψος, πορώδες σκυρόδεμα και άλλα.

Οι συνθέσεις που βασίζονται σε τσιμέντα μπορούν να χωριστούν υπό όρους σε συμβατικές στεγανωτικές επενδύσεις τσιμέντου, μόνωση με επίστρωση τσιμέντου με διεισδυτικό αποτέλεσμα και βοηθητικές συνθέσεις.

Συμβατική υδατοστεγή επίστρωση τσιμέντου 

που ακόμα ονομάζεται θωράκιση, μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιεσδήποτε ορυκτές επιφάνειες. Ορισμένα υλικά μετά την εφαρμογή μπορούν να δημιουργήσουν μια ελαστική επίστρωση που θα καλύπτει νεοσχηματισμένες ρωγμές ακόμη και μέχρι πλάτους 2 mm.

μόνωσης τσιμέντου με διεισδυτικό αποτέλεσμα 

Εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένες επιφάνειες καλής ποιότητας. Εάν οι ρωγμές και τα τριχοειδή αγγεία είναι μεγαλύτερα από 0,4-0,5 mm, το υλικό δεν θα λειτουργήσει.

Πολυμερικά υλικά στεγανοποίησης επικαλύψεων περιλαμβάνουν υλικά βασισμένα σε βάση πολυουρεθάνης και καθολικά υλικά που βασίζονται σε πολυμερή MS.

Υλικά σε βάση πολυουρεθάνης χρησιμοποιούνται για ανθεκτική μόνωση, χρησιμοποιούνται σε υγρή μορφή, είναι επιχρίσματα ενός ή δύο συστατικών που εφαρμόζονται και στερεοποιούνται σε ψυχρή κατάσταση.

Η εφαρμογή αυτών των υλικών έχει νόημα μόνο στην πλευρά που βλέπει το νερό. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε προσεκτικά τη βάση: πρέπει να είναι καθαρή, στεγνή, χωρίς ελαττώματα, που θα μπορούσαν να διαταράξουν την πρόσφυση.

Ομοιόμορφη αδιαβροχοποίηση βασισμένη σε πολυμερή MS 

Συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της σιλικόνης και της πολυουρεθάνης. Αυτό το υλικό εμφανίστηκε στην αγορά σχετικά πρόσφατα, αλλά έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη καθώς παρέχει μια αξιόπιστη επικάλυψη του κατάγματος έως 10 mm και υδατοστεγανότητα σε παχύ-επικάλυψης, και εφαρμόζεται τόσο εύκολα όσο τα συμβατικά γαλάκτωμα ασφαλτικά, και πάλι, στην πλευρά που αντιμετωπίζει το νερό .

Ξηρά υλικά μόνωσης

Υποκατάστημα μόνωσης υπόγειου βελανιδιάς

Η στεγανοποίηση αυτη πραγματοποιείται με τη χρήση υλικών κυλίνδρων, με τη συγκόλλησή τους στη βάση σε διάφορα στρώματα.

Για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ruberoidγυάλινη μόνωσηγυαλί ruberoidυαλοπίνακαγυάλινες ίνες, μόνωσηυδροβούτυλο και άλλοι.

Πριν από την τοποθέτηση της στεγάνωσης, η επιφάνεια πρέπει να υποβληθεί σε προσεκτική επεξεργασία: ευθυγράμμιση (ανομοιομορφία μέχρι 2 mm), στεγνή, γεμάτη με γαλάκτωμα ασφάλτου.

Η προκύπτουσα επίστρωση είναι ευαίσθητη σε μηχανική βλάβη, επομένως είναι απαραίτητο να την προστατεύσετε με ένα τοίχωμα πίεσης.

Υδρόφοβα

Υδρόφοβη μόνωσης

Αυτά τα υλικά είναι ένας σχετικά νέος τρόπος για να καταστεί το επιφανειακό νερό απωθητικό. Με το υδρόφοβο επιφανειακό υπόστρωμα, το νερό απλά γλιστράει.

Αλλά όταν εμφανίζονται νέες ρωγμές, το υλικό δεν μπορεί να τα θεραπεύσει και διεισδύει στην επιφανειακή δομή όχι βαθιά,

όχι περισσότερο από 5 mm, έτσι τελικά θα ξεπλυθεί και θα ξεπεραστεί.

Σταδιακά μειώνονται οι ιδιότητες αποτρίχωσης: εάν το υλικό είναι με βάση το νερό, τότε μετά από 1 έως 3 χρόνια, και αν σε διαλύτες, τότε 5 έως 10 χρόνια.

Διεισδυτική μόνωση

Διεισδυτικό υπόγειο μόνωσης

Χρησιμοποιείται για να εξασφαλίσει την αδιαβροχοποίηση δομών από σκυρόδεμα. Η σύνθεση που εφαρμόζεται στην επιφάνεια είναι ένα μίγμα τσιμέντου Portland, ενεργών χημικών προσθέτων και λεπτόκοκκου χαλαζιακής άμμου.

Πρέπει να εφαρμόζεται σε μια υγρή επιφάνεια, ενώ τα ενεργά στοιχεία αντιδρούν με το νερό, με αποτέλεσμα κρυστάλλους που γεμίζουν όλους τους πόρους, τριχοειδή και ρωγμές στο σκυρόδεμα και δεν επιτρέπουν τη διέλευση του νερού.

Το βάθος της διείσδυσης των κρυστάλλων από 15 έως 25 cm, αλλά μερικές μάρκες ισχυρίζονται ότι το υλικό τους είναι σε θέση να διεισδύσει μέχρι 90 εκατοστά βαθιά.

Η διεισδυτική στεγανοποίηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απομονώσετε το κελάρι από μέσα.

Αλλά έχει αρκετά μειονεκτήματα: χρησιμοποιείται μόνο σε επιφάνειες από σκυρόδεμα, το σκυρόδεμα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, με τριχοειδή και ρωγμές μέχρι 0,4 mm βαθιά.

Αναρωτιέστε πώς να κάνει μόνωση του υπογείου, σημειώστε ότι για την εξωτερική μόνωση ταιριάζει σχεδόν σε όλα τα υλικά που προσφέρονται από την αγορά: obmazochnye, ξύλο λωρίδες, απωθητικά νερό, υγρό καουτσούκ, κλπ, και διεισδυτική στεγανοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική μόνωση.

Στην περίπτωση αυτή, ο όρος εσωτερική μόνωση του υπογείου σημαίνει την προστασία του υπογείου από τα υπόγεια ύδατα ή τα νερά των ομβρίων, καθώς και το τριχοειδές ύδωρ.

Επειδή αν θέλετε να προστατεύσετε το υπόγειο από το νερό, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί λόγω διαρροής επικοινωνιών, δηλ. μέσα στο υπόγειο, στη συνέχεια για τη μόνωση του δαπέδου, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν υλικά επίστρωσης, μαστίχες και γαλακτώματα.

Στεγανοποίηση υπογείου από το εσωτερικό

μόνωσης υπογείου από το εσωτερικό

Η κατάσταση όταν το νερό εισέρχεται στο κελάρι, και δεν υπάρχει δυνατότητα να εκτελεστεί μια πλήρη εξωτερική στεγάνωση, δεν είναι ασυνήθιστο.

Πολύ συχνά μια εξωτερική μόνωση του θεμελίου είναι είτε απλά δεν υπάρχει, είτε έχει καταρρεύσει από την εποχή. Ταυτόχρονα, δεν είναι δυνατό να σκάβουμε το θεμέλιο και να δουλεύουμε προσεκτικά την επιφάνεια του, επειδή τα σπίτια είναι πολύ κοντά μεταξύ τους ή για άλλους λόγους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ιδιοκτήτες σπιτιών αναζητούν ευκαιρίες να κάνουν στεγάνωση του κελάρι με τα δικά τους χέρια, χωρίς προσφυγή σε ανασκαφές.

Σημαντικό! Απλά θέλω να προειδοποιήσω ότι για την υψηλής ποιότητας προστασία από τα υπόγεια ύδατα θα χρειαστεί στεγανοποίηση έξω από τους τοίχους του υπογείου. Μόνο έτσι η υγρασία δεν θα εισχωρήσει στους τοίχους και μέσα στο υπόγειο, πιέζοντας το υλικό υγρομόνωσης στην επιφάνεια του τοίχου. Εάν δεν υπάρχει εξωτερική στεγανοποίηση των τοίχων θεμελίωσης, το νερό θα διεισδύσει στο πάχος των τοίχων και στη συνέχεια στο υπόγειο.

Η υγρομόνωση του κελάρι από το εσωτερικό με τα δικά σας χέρια μπορεί να περιλαμβάνει διάφορους τύπους εργασιών, για παράδειγμα, την αντι-τριχοειδή προστασία τοίχων σκυροδέματος και υπογείων δαπέδων και την προστασία του υγρού καουτσούκ.

Διεισδυτικό υπόγειο μόνωσης

μόνωσης

Μεταξύ όλων των υλικών της διεισδυτικής δράσης, μπορεί κανείς να τα διακρίνει:

 • Μείγματα που εφαρμόζονται σε επιφάνειες από σκυρόδεμα, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, για την αντοχή στο νερό.
 • Μίγματα και ενώσεις για σφράγιση αρμών, ρωγμών, αρμών. Χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα πρώτα μίγματα.
 • Ταχέως-σκλήρυνσης ενώσεις που μπορούν να σταματήσουν διαρροή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
 • Πρόσθετα στο κονίαμα σκυροδέματος, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής.

Πριν από την επεξεργασία της διεισδυτικής στεγανοποίησης της επιφάνειας στο εσωτερικό του υπογείου, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε το δωμάτιο και να προετοιμάσετε προσεκτικά τις επιφάνειες του σκυροδέματος.

Πρόκειται για κάποια πολυπλοκότητα της χρήσης διεισδυτικών υλικών, δεδομένου ότι για τον καθαρισμό και την υγρασία του σκυροδέματος είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ειδική τεχνική ή να εκτελείτε χειροκίνητα.

Εάν τα τριχοειδή αγγεία του σκυροδέματος είναι κλειστά, το υλικό δεν μπορεί να εισέλθει μέσα.

Σημαντικό! Η διεισδυτική στεγανοποίηση εφαρμόζεται μόνο σε υγρό σκυρόδεμα. Είναι καλύτερα να είναι φρέσκο.

Όλες οι ρωγμές, οι ρωγμές πρέπει να ανοίξουν και να καθαριστούν, και στη συνέχεια να κλείσουν με υλικό για αρμούς και ραφές.

Εφαρμογή διεισδυτικής στεγανοποίησης

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις οδηγίες, παρασκευάζεται κονίαμα για τοίχους και δάπεδο, για παράδειγμα, “Penetron”, και εφαρμόζεται με ένα πινέλο ή ρολό σε ένα στρώμα από 1 έως 2 mm.

Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να αφήσετε να στεγνώσει και να απορροφήσει το πρώτο στρώμα και επαναλάβετε τη λειτουργία.

Αντίδραση με νερό, το υδρόφοβο υλικό σχηματίζει κρυστάλλους που εκτείνονται βαθύτερα μέσα στο σκυρόδεμα δομής σε 10 – 15 cm, και μερικές φορές περισσότερο, που φράζει τριχοειδή αγγεία και την πρόληψη της εισόδου του νερού, όχι μόνο στο κελάρι, αλλά στο σκυρόδεμα δομή.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περίπλοκο διεισδυτικό αδιάβροχο βίντεο υπογείου.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε ένα πιο κατάλληλο για διαφορετικές συνθήκες του υλικού, «Gidrohit», «Λάχτι», «Kalmatron», «Ksaypeks», «άνω γνάθο», «Penetron».

Μόνωση υπογείου με υγρό καουτσούκ

Στεγανοποίηση Ελαστοπών και Elastomix

Ως πρόσθετο μέτρο για τη διεισδυτική μόνωση των τσιμεντένιων τοίχων και του δαπέδου του υπογείου μπορεί να αντιμετωπιστεί με υγρό καουτσούκ – ένα σύγχρονο πολυμερές ή υλικό ασφάλτου ασφάλτου.

Για αυτο-εφαρμογή, τα υλικά ενός συστατικού είναι κατάλληλα, για παράδειγμα, “Elastopase” και “Elastomix”, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν με ρολό ή βούρτσα χωρίς θέρμανση.

Επιπλέον, η εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή του έτους. Οι συνθέσεις πωλούνται ήδη έτοιμες για χρήση, απλά ανοίξτε τον κάδο και ανακατέψτε καλά.

Για να κάνετε μόνωση στο υπόγειο με υγρό ελαστικό, η επιφάνεια στην οποία πρόκειται να εφαρμοστεί πρέπει να καθαρίζεται από σκόνη και θραύσματα, να αποστραγγίζεται εάν είναι απαραίτητο και να ισοπεδώνεται.

Κατ ‘αρχήν, προσεκτική ευθυγράμμιση δεν απαιτείται, όπως το ίδιο το υλικό κλείνει όλες τις ρωγμές και εξογκώματα για να σχηματίσει τη μεμβράνη, αλλά στην περίπτωση της κατανάλωσης υλικού θα αυξηθεί πάρα πολύ μεγάλες διαφορές ύψους.

Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε ένα αστάρι στους τοίχους και το δάπεδο, κατά προτίμηση εκείνο που συνιστά ο κατασκευαστής του υλικού.

Στη συνέχεια, ανοίξτε τον κάδο και αναμίξτε τα περιεχόμενα με ένα ακροφύσιο ανάμιξης στο τρυπάνι.

Στεγάνωση με υγρό καουτσούκ

Εφαρμόζουμε το υλικό στην επιφάνεια των τοίχων και του δαπέδου με ρολό, σπάτουλα ή βούρτσα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε παρατυπίες, ρωγμές και τσιπς.

Και αφήστε να στεγνώσει. Μετά από πλήρη σκλήρυνση, το υλικό θα μοιάζει με καουτσούκ.

Η μόνωση με υγρό ελαστικό από το εσωτερικό του υπογείου δεν προστατεύει τους τοίχους από τη διείσδυση στη στήλη νερού τους.

Με την πάροδο του χρόνου, το σκυρόδεμα θα κορεστεί με νερό σε τέτοιο βαθμό ώστε να αρχίσει να αποκόπτεται το ελαστικό από την επιφάνεια.

Παρόλο που ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι το καουτσούκ διαπερνά βάθος έως και 15 mm στο σκυρόδεμα, όμως σε περίπτωση σοβαρής πίεσης υπόγειων ή ομβρίων υδάτων, αυτή η επικάλυψη δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 4 έως 5 χρόνια.

Δεδομένου ότι τα υλικά αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για αρνητική πίεση νερού, συνιστάται η τοποθέτηση των τοίχων σύσφιξης και η δημιουργία στρώσης δαπέδου με στρώμα έως 50-100 mm.

Έτσι μπορείτε να εξασφαλίσετε την απουσία διαρροών για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η εσωτερική μόνωση του υπογείου

Είναι μόνο ένα πρόσθετο βοηθητικό μέτρο. Δεν είναι σε θέση να παρέχει τη μέγιστη αξιοπιστία. Ως εκ τούτου, με την πρώτη ευκαιρία, είναι ακόμα απαραίτητο να σκάψει το θεμέλιο και να εκτελέσει σωστά τη μόνωση.

Εάν τα υπόγεια ύδατα είναι σχετικά χαμηλά, δεν είναι ποτέ διαταραγμένα, μερικές φορές αρκεί να μονώνονται από μέσα με διεισδυτικά πολυμερή υλικά ή ειδικούς γύψους σε βάση τσιμέντου.

Αλλά μην ξεχνάτε ότι αυτό δεν προστατεύει τους τοίχους από τη συσσώρευση νερού.

 

Πηγή: awfrance