Το βάψιμο είναι ο πιο γρήγορος, εύκολος και οικονομικός τρόπος να αλλάξεις την όψη του σπιτιού ή της εταιρείας σου ενώ στις μέρες μας, σου προσφέρει απίστευτες δυνατότητες να δείξεις την δημιουργικότητά σου.

Είτε μόνος σου είτε με τη βοήθεια ενός καλού επαγγελματία μπογιατζή, δες τον πλήρη οδηγό μας για το βάψιμο με όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις και τόλμησε να μεταμορφώσεις τους χώρους σου!

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή. Για να βρίσκεσαι εδώ, το σκέφτεσαι σοβαρά να βάψεις το σπίτι, το γραφείο ή το μαγαζί σου, αλλά είτε σου φαίνεται βουνό είτε δεν έχεις ιδέα για το κάθε βήμα της διαδικασίας, είτε ψάχνεις ακόμη για τον κατάλληλο επαγγελματία που θα υλοποιήσει ακριβώς αυτό που έχεις ονειρευτεί.

Συνέχισε να διαβάζεις και όλα θα ξεκαθαρίσουν, θα σου βρούμε εμείς εγγυημένα τον κατάλληλο για την δουλειά που θες, ενώ θα σου δώσουμε ακόμη περισσότερες συμβουλές και ιδέες για να απογειώσεις το αποτέλεσμα!

Ξεκινάμε λοιπόν, από τα βασικά:

Γιατί πρέπει να βάψεις;

Συντήρηση

Εάν πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που έβαψες τους χώρους σου και τα χρώματα ξεθώριασαν ή λόγω προβλημάτων συντήρησης έχεις υγρούς και ξεφλουδισμένους τοίχους, τότε ένα καλό βάψιμο είναι αναγκαίο.

Καλλωπισμός

Με τόσα χρώματα, σχέδια και ιδέες που βλέπεις καθημερινά γύρω σου, ζήλεψες λιγάκι και θέλεις κι εσύ ένα καινούργιο μοντέρνο χρώμα στους τοίχους σου. Μην το σκέφτεσαι, αξίζει.

Ανακαίνιση

Είτε αποφάσισες να ανακαινίσεις από τη ρίζα τους χώρους σου είτε απλά να κάνεις μικρές αλλαγές, το βάψιμο είναι αναγκαίο διότι είναι ο πιο άμεσος τρόπος να φανούν οι αλλαγές σου.

Για να ανεβάσεις την αξία του

Ένας καλοβαμένος χώρος δείχνει πιο νέος, πιο καλοσυντηρημένος και με τις κατάλληλες τεχνικές μπορεί να δείχνει μεγαλύτερος, πιο φωτεινός και πιο στιλάτος.

Εάν πρόκειται να εκμεταλλευτείς έναν χώρο, είτε σπίτι, είτε μαγαζί, είτε ακόμη και ένα δωμάτιο διακοπών για λίγο, τότε με ένα καλό και σωστό μπογιάτισμα θα πείσεις πιο εύκολα τους ενδιαφερόμενους να πληρώσουν κάτι παραπάνω.

Τί θα βάψεις;

Οι χώροι που θα βάψεις θα καθορίσουν πάρα πολλά πράγματα, από τον χρόνο και τον κόπο που θα χρειαστείς μέχρι τα εργαλεία, τον τύπο των χρωμάτων και φυσικά, το κόστος της όλης δουλειάς.

Κάτσε λοιπόν και κατέγραψε ακριβώς τους χώρους που θα βάψεις, τα τετραγωνικά τους μέτρα, εάν είναι τοίχοι ή και ταβάνια, ποιά η χρήση τους (τουαλέτα, γραφείο, παιδικό δωμάτιο) και μην ξεχάσεις να αναφέρεις ποιοί χώροι από αυτούς είναι εξωτερικοί.

Ποιός θα κάνει το βάψιμο

Οι ειδικοί

Για κάποιους, ένας διακοσμητής σε συνεργασία με ένα εξειδικευμένο συνεργείο μαστόρων και ειδικών στο βάψιμο είναι ο καλύτερος τρόπος που βέβαια κοστίζει πάρα πολύ αλλά η αλήθεια είναι πως το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πεις ναι ή όχι στις φοβερές προτάσεις του διακοσμητή και στη συνέχεια να του αδειάσεις τη γωνιά μέχρι να στο παραδώσει στην τρίχα. 🙂

Όποιοι βρω

Για άλλους, η προφανής λύση είναι να προσλάβουν έναν ελαιοχρωματιστή αμφιβόλου ποιότητας, κάποιες φορές και μερικούς ανειδίκευτους εργάτες που κάνουν κουτσοδούλια και να τελειώνουν. Οι ίδιοι δίνουν τις οδηγίες, αγοράζουν τα χρώματα, επιβλέπουν τα πάντα και πληρώνουν σίγουρα λίγα λεφτά.

Εγώ

Ο τρίτος επίσης διαδεδομένος τρόπος είναι να το κάνεις όλο εσύ. Είναι ο πιο οικονομικός τρόπος, που όμως απαιτεί γνώσεις, τον χρόνο σου για την έρευνα, την προμήθεια υλικών και την ίδια τη δουλειά και φυσικά τον κόπο σου. Εάν σε βοηθήσει βέβαια η οικογένειά σου, τα πράγματα γίνονται πιο ξεκούραστα αλλά λίιιιιγο πιο άτσαλα. 🙂

Αυτός ο τρόπος έχει επίσης και δυσκολίες, διότι εάν κάτι κάνεις λάθος μπορεί στο τέλος να χρειαστεί να προσλάβεις επαγγελματία να το διορθώσει και να τα πληρώσεις όλα διπλά. Βέβαια αφού διαβάσεις τον οδηγό μας, δεν θα ‘χεις τέτοια θέματα. 🙂

Οποιονδήποτε από τους τρεις τρόπους διαλέξεις, με τον οδηγό μας διασφαλίζεις πως ξέρεις επακριβώς κάθε στάδιο της διαδικασίας και άρα έχεις γνώμη, ιδέες, ξέρεις τα μυστικά και τί να περιμένεις.

Ας βάψουμε λοιπόν!

Διάλεξε χρώματα για βάψιμο

Επιφάνεια

Εάν πρόκειται για εξωτερικούς χώρους, οι βαφές είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες για τους εσωτερικούς. Επίσης, θέλεις διαφορετικές βαφές για κάθε υλικό. Το ξύλο, τα αλουμίνια, το πλαστικό, ο σοβάς, όλα έχουν τον δικό τους τύπο χρώματος που σπάνια μπορείς να χρησιμοποιήσεις για άλλο υλικό.

Οπότε, προτού αγοράσεις χρώμα, ενημέρωσε τον πωλητή για το είδος της επιφάνειας και εάν είναι μέσα ή έξω από το κτήριο.

Είδη

Μην σε εντυπωσιάζουν οι πολλές ονομασίες, τα είδη χρωμάτων είναι μόνο δύο: με βάση το νερό και με βάση το λάδι. Ίσως τα ξέρεις ως πλαστικό και λαδομπογιά. Οι λαδομπογιές έχουν ξεπεραστεί γιατί το λάδι είναι βαρύ και αργεί να στεγνώσει,  έχει βαρύ άρωμα και περιέχει βλαβερές ουσίες. Επίσης, παραείναι γυαλιστερό, έλεος δηλαδή. 🙂

Πλέον, όλοι προτιμούν τις βαφές με βάση το νερό. Στεγνώνουν αμέσως, ενώ δεν έχεις περιορισμούς ως προς την λάμψη και την υφή, καθώς μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πολύ ματ και λίγο ή αρκετά σατινέ ανάλογα το στιλ που σου αρέσει.

Οικολογικά χρώματα

Για τους περισσότερους τα οικολογικά χρώματα είναι μονόδρομος αλλά είναι και αρκετός κόσμος που ακόμη δεν τα ξέρει, ή δεν τα εμπιστεύεται. Πρόκειται για άοσμα, μη τοξικά, αντιαλλεργικά και φιλικά για το περιβάλλον οργανικά χρώματα ποιότητας σε όποια απόχρωση θέλεις.

Συστήνονται σχεδόν αποκλειστικά εάν ένας χώρος φιλοξενεί παιδιά, ηλικιωμένους ή ζώα, όμως πρόκειται για την πιο υγιεινή επιλογή γενικά. Το μόνο μειονέκτημά τους, είναι η λίγο πιο αυξημένη τιμή τους, κάτι που σε πολλά μεγάλα καταστήματα δεν ισχύει πια.

Η απόχρωση

Στα χρωματοπωλεία θα βρεις δειγματολόγια για κάθε μάρκα χρωμάτων. Αφού επιλέξεις την απόχρωση που επιθυμείς, τότε είτε υπάρχει έτοιμη, είτε εάν πρόκειται για ιδιαίτερο χρώμα, η πρόσμιξη γίνεται σε μηχάνημα και συσκευάζεται μπροστά σου.

Θυμίσου να κρατήσεις κάπου γραμμένο τον κωδικό του χρώματός σου, διότι αν χρειαστείς λίγο παραπάνω μπορεί να μην είναι εύκολο να ξαναβρεθεί η ίδια ακριβώς απόχρωση.

Κάθε μάρκα χρωμάτων, για να σου υποσχεθεί πως ο τοίχος σου θα έχει το χρώμα που διάλεξες, έχει κάποιες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσεις. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να περιμένεις με ένα χέρι μπογιά να αλλάξεις το χρώμα του τοίχου σου από καφέ σε κίτρινο.

Πόση μπογιά να πάρω;

Σε καμία περίπτωση μην υπολογίσεις την ποσότητα μόνος σου, σίγουρα θα πέσεις έξω. Πες στον πωλητή τα τετραγωνικά σου και άσε εκείνον να σου δώσει την σωστή ποσότητα.

Γενικά λένε πως 1 λίτρο μπογιάς φτάνει για 10 τετραγωνικά αλλά αυτό είναι πολύ σχετικό αν σκεφτείς πως ακόμη και διαφορετικοί άνθρωποι δηλαδή από χέρι σε χέρι, διαφέρει η μπογιά που καταναλώνεις.

Άσε που πρέπει να πάρεις λίγη παραπάνω μπογιά για τα έξτρα σημεία, για τα τυχόν ατυχηματάκια ή λίγη για να κρύψεις. Για σιγουριά λοιπόν και επειδή είναι πολλά που υπολογίζεις, ρώτα τον ειδικό.

Διάλεξε σύνεργα για βάψιμο

Εάν προσλάβεις άλλους να το κάνουν για εσένα, αυτό το βήμα το προσπερνάς. Εάν όμως κάνεις το βάψιμο μόνος σου, τότε θες σύνεργα, σωστά;

Θυμάσαι παραπάνω που σου είπαμε να καταγράψεις τί ακριβώς θα βάψεις; Ε, πάρε τώρα το χαρτάκι σου και πήγαινε σε ένα κατάστημα που πουλάει πινέλα και σύνεργα βαψίματος. Δεν χρειάζεται να ψάχνεις με τις ώρες. Το πιθανότερο είναι πως εάν δώσεις το χαρτάκι σου σε έναν υπάλληλο θα σου δώσει ακριβώς αυτά που θα χρειαστείς.

Όμως, σε γενικές γραμμές πρέπει να ξέρεις πως είναι όλα πάμφθηνα οπότε πες ναι σε ό,τι σου προτείνουν και σε καμία περίπτωση μην φύγεις από το κατάστημα χωρίς να έχεις ένα από τα παρακάτω για κάθε μέλος της οικογένειας που θα σε βοηθήσει στο βάψιμο:

Ρολό βαψίματος

Είναι πλαστικά, είτε με σφουγγάρι είτε με συνθετική γούνα για διαφορετικό φινίρισμα ή και τύπο επιφάνειας. Έχουν πολλά μεγέθη και θα βρεις για τοίχους, για γωνίες, με λαβή, με ανταλλακτικά.

Σκαφάκι

Μικρά πλαστικά πιατάκια που σε εξυπηρετούν στη μεταφορά μικρής ποσότητας χρώματος αλλά και για να βουτάς και να στραγγίζεις πιο εύκολα το ρολό ή το πινέλο σου.

Κοντάρι

Για τους ψηλούς τοίχους και σίγουρα τα ταβάνια. Εάν βάψεις και το εξωτερικό του κτηρίου, τότε σίγουρα θες ένα και μάλιστα μεγάλο. Ή ένα που μεγαλώνει και μικραίνει. 😉

Πινέλα

Το πόσα και τί μεγέθη θα πάρεις, εξαρτάται από πολλά πράγματα. Γενικά, θα βάψεις με τα ρολάκια σου. Όμως, για τις λεπτομέρειες, θες πινέλα. Δες το μέγεθος που σου κάθεται καλύτερα στο χέρι και δες και τις ανάγκες σου.

Π.χ., αν οι τοίχοι σου έχουν γύψινα γύρω-γύρω πρέπει όλα να περαστούν με πινέλο.

 

Σετ βαψίματος

Βέβαια αντί να αγοράζεις ένα-ένα τα παραπάνω, πλέον στα καταστήματα υπάρχουν έτοιμα και ατομικά σετ βαψίματος που είναι οικονομικότερα και έχουν όλα τα σύνεργα που θα χρειαστείς. Ρίξε μια ματιά, ένα σετ για κάθε «βοηθό» σου, ίσως σε γλιτώσει από ψάξιμο και χρόνο.

Το ίδιο π.χ. και τα σημεία κοντά σε ντουλάπες, σε μαρμάρινες μπορντούρες, γύρω από τα παράθυρα ή τη βάση του φωτιστικού. Γενικά δηλαδή, οποιαδήποτε επιφάνεια δεν είναι μεγάλη και ίσια, θέλεις πινέλο.

Γάντια

Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά στο συνιστούμε. Κάποιους τους βολεύουν τα γάντια μιας χρήσης από καουτσούκ γιατί έχουν καλύτερη εφαρμογή και αλλάζουν όσα ζευγάρια θέλουν συχνά. Άλλοι θέλουν γάντια κουζίνας και άλλοι τα κανονικά για μαστορέματα.

Το σίγουρο είναι πως αν βρεις τα γάντια που σε βολεύουν, θα σε προστατέψουν από μεγάλες ποσότητες μπογιάς στα χέρια σου ενώ βάφεις.

Ειδικά σύνεργα

Εάν έχεις επιλέξει κάποια συγκεκριμένη τεχνική για να βάψεις τους τοίχους σου, τότε θες και τα κατάλληλα εργαλεία και σύνεργα. Για παράδειγμα, ένα ειδικό σφουγγάρι με σχέδια ή κάποια ειδικά πινέλα. Καλό είναι, να ρωτήσεις τον πωλητή ή έναν ειδικό προτού τα προμηθευτείς.
 
Επίσης, σιγουρέψου ότι έχεις:

  • νάυλον για να καλύψεις το πάτωμα,
  • υγρά πανάκια καθαρίσματος για να βγάζεις στα γρήγορα τις νωπές πιτσιλιές,
  • μπόλικο διαλυτικό χρώματος,
  • μια σκάλα για να φτάνεις τα ψηλά σημεία,
  • παλιά ρούχα και παπούτσια που σίγουρα μετά θα πετάξεις ή μπορείς να κρύψεις για την επόμενη επιχείρηση βαψίματος
  • μπόλικο παγωμένο νερό για να ξεδιψάςκαι τέλος, ένα selfie stick για να μας δείχνεις τη μαστοριά σου. 🙂

 

Προετοίμασε τον χώρο για βάψιμο

Πριν ξεκινήσει το βάψιμο, θα πρέπει να φροντίσεις ώστε εσύ ή ο μπογιατζής, να έχετε άπλετο χώρο για να κινείστε και φυσικά να είναι προστατευμένα όλα τα έπιπλα από τις πιτσιλιές της μπογιάς. Κάποιοι απλά σκεπάζουν τα πάντα με διάφανο νάυλον ή παλιά σεντόνια στο μέσο του δωματίου και έτσι έχουν χώρο να κινούνται κοντά σε όλους τους τοίχους.

Είναι μια καλή και γρήγορη λύση όμως σκέψου ότι αν έχεις να βάψεις και το ταβάνι, τότε η κίνησή σου δυσκολεύει πολύ. Επίσης, εάν τα έπιπλα του δωματίου είναι πολλά μπορεί να μην μείνει αρκετός χώρος για αυτόν που βάφει. Τέλος, εάν το νάυλον δεν τοποθετηθεί καλά ίσως κάποια έπιπλα λερωθούν, κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις δεν φτιάχνει.

Αν θες να το κάνεις σωστά, η καλύτερη λύση είναι να εξαφανίσεις κάθε αντικείμενο από το δωμάτιο, αφήνοντάς το τελείως γυμνό. Εάν πάλι το δωμάτιο έχει ντουλάπες, άδειασέ τις κι αυτές. Οι οσμές της βαφής, ειδικά εάν δεν είναι οικολογική, θα κάνουν πολύ καιρό να φύγουν από τα ρούχα.

Θυμήσου να αφαιρέσεις όλα τα φωτιστικά. Τις λάμπες άστες, εκτός αν θέλεις να βάφεις στα σκοτάδια.  🙂

Λείανε τους τοίχους

Εάν ο τοίχος έχει τρύπες από τα καρφιά που έβγαλες, ρωγμές και ανοίγματα στα τελειώματα ή στο σοβατεπί, οφείλεις να τα στοκάρεις καλά για να κλείσουν διότι εάν επιχειρήσεις να βάψεις πάνω τους τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι ομοιόμορφο και σίγουρα θα ασχημύνει.

Άσε λίγο τον στόκο να στεγνώσει προτού προχωρήσεις. Επίσης εάν υπάρχουν εξογκώματα ένα καλό τρίψιμο με γυαλόχαρτο επιβάλλεται.

Καθάρισε τους τοίχους

Εάν είχες βάλει ταπετσαρίες και αφίσες στους τοίχους, εάν ο τοίχος έχει καρφιά, είναι υγρός ή εάν η προηγούμενη μπογιά έχει ξεφλουδίσει τότε είναι σημαντικό να καθαριστεί πολύ καλά προτού περαστεί η πρώτη στρώση διότι έτσι ίσως δεν «κάθεται» καλά η μπογιά σου ή ακόμη, μπορεί να κάνει ανάγλυφα σημάδια. Με απλό σαπούνι, τρίψιμο, βούρτσισμα ή γυαλόχαρτο, εξαρτάται τί θέλεις να απομακρύνεις.

Επίσης, εάν έχεις προβλήματα μούχλας και υγρασίας, φώναξε άμεσα κάποιον να σε βοηθήσει να εξαλείψεις το αίτιο διότι υπάρχουν οι περιπτώσεις που ένας υγρός ή μουχλιασμένος τοίχος, ξεφλουδίζει και πάλι, γεμίζει μούχλα ή αλλάζει την απόχρωση του νέου χρώματός σου σε μόλις λίγες μέρες. Οπότε μην βαρεθείς να τα κοιτάξεις όλα αυτά, είναι σημαντικό.

Μόλις τα κάνεις όλα αυτά, απομάκρυνε κάθε είδους σκόνη από τοίχους, πάτωμα, ταβάνι και γωνίες γιατί μπορεί να σου κάνει το αποτέλεσμα σαγρέ.

Στοκάρισε

Εάν ο τοίχος έχει τρύπες, ρωγμές και ανοίγματα στα τελειώματα ή στο σοβατεπί, οφείλεις να τα στοκάρεις καλά για να κλείσουν διότι εάν επιχειρήσεις να βάψεις πάνω τους τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι ομοιόμορφο και σίγουρα θα ασχημύνει. Άσε λίγο τον στόκο να στεγνώσει προτού προχωρήσεις.

Πόσα χέρια μπογιάς;

Το μυστικό για ένα καλοβαμένο σπίτι, γραφείο ή κτήριο είναι ένα ομοιόμορφο χρώμα σε λεία επιφάνεια που δεν θα κάνει «νερά», δεν θα αλλάζει πυκνότητα από σημείο σε σημείο, δεν θα φαίνεται το προηγούμενο χρώμα και κυρίως, δεν θα θέλει πάλι βάψιμο μετά από λίγο καιρό γιατί ξεφλούδισε ή ξεθώριασε.

Το ένα μόνο χέρι είναι η εύκολη και πίστεψέ με, η πιο συνηθισμένη λύση. Ειδικά από εφήμερους επαγγελματίες, όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο. Γιατί ένα μόνο (έστω πηχτό) χέρι μπογιάς, τους γλιτώνει χρόνο, υλικά και εργατικά χέρια. Κυρίως όμως, τους εξασφαλίζει συχνή δουλειά διότι πολύ σύντομα αυτός ο χώρος θα πρέπει να ξαναβαφτεί.

Μην κάνεις λοιπόν το ίδιο λάθος. Αφού μπαίνεις στον κόπο και το έξοδο για βάψιμο, κάνε το σωστά και πραγματικά θα βελτιώσεις πολύ το τελικό αποτέλεσμα. Βάλε χωρίς τσιγγουνιά και αστάρι και δύο ή και τρία χέρια μπογιά αν χρειαστεί. Ειδικά αν το προηγούμενο χρώμα ήταν σκούρο και πρέπει να καλυφθεί καλά.

βάψιμο

Ώρα για βάψιμο!

Η βασική και απλούστερη τεχνική βαψίματος είναι η παρακάτω. Ακολούθησε τα βήματα ένα-ένα και θα δεις πραγματικά ότι είναι πολύ απλό το βάψιμο. Εάν όμως έχεις επιλέξει μια συγκεκριμένη τεχνική τότε ίσως να πρέπει να αλλάξεις μερικά από τα βήματα αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, δοκίμασε κάθε ιδέα και τεχνική σε ένα μικρό κομμάτι τοίχου για να σιγουρευτείς πως σου αρέσει το αποτέλεσμα και κυρίως, πως δεν θα παιδευτείς τσάμπα!

Ας δούμε όμως την βασική τεχνική:

Βήμα 1: Αστάρι

Πολλοί πιστεύουν πως εάν ένας τοίχος έχει βαφτεί πολλές φορές δεν χρειάζεται αστάρι αλλά αυτό δεν ισχύει. Εάν θες λαμπερό, ομοιόμορφο χρώμα που θα φαίνεται ακριβώς στην απόχρωση που το διάλεξες, τότε μην παραλείψεις σε καμία περίπτωση το αστάρι.

Επίσης, τα παλιά χρώματα συνηθίζουν να «ποτίζουν» τα καινούργια χωρίς αστάρι και ίσως πολύ σύντομα δεις και πάλι το παλιό σου χρώμα να εμφανίζεται κατά τόπους.

Οπότε διέλυσε το αστάρι όπως γράφει η συσκευασία και πέρασε όχι έναν, αλλά όλους τους τοίχους που θέλεις να βάψεις. Αυτό, διότι πρέπει να περιμένεις να στεγνώσει τελείως οπότε αντί να περιμένεις, καλύτερα να ασταρώνεις τα υπόλοιπα δωμάτια. 🙂

Βήμα 2: Μπογιά

Αφού στεγνώσει καλά το αστάρι, αραιώνουμε τη βαφή με διαλυτικό, ακριβώς στις ποσότητες που μας συνέστησε ο πωλητής και ξεκινάμε με ένα πινέλο να βάφουμε την «κορνίζα», όλα δηλαδή τα σημεία κοντά στις άκρες ενός τοίχου. Έπειτα, με το ρολό κάνεις το γέμισμα της επιφάνειας.

Βήμα 3: Δεύτερο χέρι μπογιάς

Μόλις στεγνώσει καλά και αυτό το χέρι μπογιάς, προχωράς με τον ίδιο τρόπο στο δεύτερο. Μερικοί τοίχοι χρειάζονται και τρίτο, εξαρτάται κυρίως από το εάν το χρώμα που επέλεξες φαίνεται σωστά ή χρειάζεται περισσότερη πυκνότητα και γυαλάδα.

Βήμα 4: Τελειώματα

Τέλος, μην αφήσεις έτσι το περίγραμμα των τοίχων σου. Αφού στεγνώσει καλά ο τοίχος, τότε πάρε ένα μικρό πινέλο και βάψε το σοβατεπί. Θα δεις πως το χρώμα θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο! Εάν βέβαια είναι από ξύλο και όχι γύψο, ίσως να θες άλλο τύπο μπογιάς. Ρώτα το κατάστημα.

 

Μικρά μυστικά για το βάψιμο

Κολλητική ταινία

Κόλλησέ την γύρω-γύρω στις άκρες των τοίχων που θα βάψεις και έτσι σιγουρεύεις πως εάν δυο τοίχοι έχουν διαφορετικό χρώμα, το βάψιμό τους θα είναι ίσιο. Ακόμη, ειδικά στο πάτωμα, κάλυψε περισσότερη επιφάνεια και γλιτώνεις ώρες καθαρίσματος από το πιτσίλισμα της μπογιάς στο βάψιμο!

Ξέχνα το e-shopping

Τα ηλεκτρονικά χρωματοπωλεία του εξωτερικού μπορεί να σου προσφέρουν πολύ καλύτερες τιμές, όμως δεν πρέπει να παίζεις με την ποιότητα. Επίσης, οι μπογιές είναι γενικά βαριά υλικά οπότε τα μεταφορικά θα ανεβάσουν το κόστος τόσο, όσο θα πλήρωνες σε ένα τοπικό χρωματοπωλείο ή πολυκατάστημα.

Ξερά πινέλα, όχι πια

Εάν σε πήρε η νύχτα μην ανησυχείς για τα πινέλα και τα ρολά σου. Στράγγιξέ τα όσο μπορείς από μπογιά και τύλιξέ τα καλά σε μερικές στρώσεις διάφανο σελοφάν. Το πρωί θα είναι όπως τα άφησες.

Νόθευσε το αστάρι

Αν θες ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και πλήρη κάλυψη στο αστάρι, ρίξε μέσα στο δοχείο του λίγη από την μπογιά που θα βάψεις το δωμάτιο. Ανακάτεψέ το πολύ καλά και αστάρωσε με αυτό.

Το ήξερες;

Όλοι ξέρουμε τί είναι άσπρο σωστά; Ξέρεις όμως ποιά ήταν η διαφορά του με το λευκό για τους μπογιατζήδες άλλων καιρών; Παλιά που λες, οι μπογιατζήδες όταν ασβέστωναν σπίτια και αυλές, έριχναν λίγο λουλάκι στον ασβέστη και άλλαζαν λίγο το άσπρο. Αργότερα το έκαναν και στις μπογιές.

Έτσι, το λευκό για έναν επαγγελματία δεν ήταν καθόλου ίδιο με το άσπρο, που μάλλον μόνο στα δικά του εκπαιδευμένα μάτια να είχε μεγάλες διαφορές. Πάντως σήμερα μην ανησυχείς, λευκό και άσπρο σημαίνουν ακριβώς το ίδιο. Όμως μεταξύ μας, κάνε το πείραμα και ρίξε στο άσπρο σου λίγες σταγόνες μπλε και θα με θυμηθείς. 🙂

 

 

Τελικό χρώμα

Συνήθως ένας νωπός τοίχος είναι πιο σκούρος και αυτό μπορεί να σε ανησυχήσει νομίζοντας ότι δεν θα βγει το χρώμα που διάλεξες. Δεν υπάρχει όμως λόγος να ανησυχείς, διότι μόνο όταν στεγνώσει ο τοίχος σου θα πάρει το τελικό χρώμα.

Απίθανες ιδέες βαψίματος!

Ρετρό

Τα χρώματα της δεκαετίας του ’60 έχουν κάνει κανονική κατάληψη στην μόδα. Έντονο λαδί στους μισούς τοίχους και πορτοκαλί στους άλλους μισούς δίνουν μια μοναδική ζωντάνια και στιλ σε έναν χώρο, είτε σπίτι είτε επαγγελματικό. Εάν είσαι και σε πιο τολμηρή φάση, «σπάσε» αυτά τα δύο με μερικά κομμάτια ταπετσαρίες ή πόστερ εποχής.

Ριγέ βάψιμο

Η ριγέ ταπετσαρία θα ήταν μια εύκολη λύση για αυτή την ιδέα, όμως η μόδα είναι αυστηρή. Θέλει ριγέ βαμμένους τοίχους. Αν σου αρέσει η ιδέα, θες έναν καλό τεχνίτη ή αρκετή κολλητική ταινία, χάρακες, μολύβια και υπομονή αλλά θα σε αποζημειώσει το αποτέλεσμα. Ειδικά εάν επιλέξεις σωστά τα χρώματα και το πάχος της ρίγας ή αν παίξεις λιγάκι με αυτά. Περισσότερες από δύο αποχρώσεις του ίδιου χρώματος ή πολλά πάχη στη ρίγα, κάνουν πραγματικά έναν χώρο μοναδικό.

Μπογιά μαυροπίνακας

Η μπογιά αυτή μπορεί να καλύψει ακόμη και ολόκληρο δωμάτιο και προσφέρει την αίσθηση του μαυροπίνακα. Μπορείς δηλαδή αφού στεγνώσει να πάρεις κιμωλίες και να γράφεις ό,τι θες.

Είναι ιδανική για παιδικά δωμάτια, για την κουζίνα για να σημειώνεις ελλείψεις ή το μενού καθώς και για το κελάρι για να αναγράφεις την κάβα με τα κρασιά. 🙂

Βγαίνει σε όλα τα χρώματα, όμως εάν επιλέξεις το κλασσικό μαύρο ή το σκούρο πράσινο και για να αποφύγεις το ψυχοπλάκωμα, καλύτερα να βάψεις με αυτήν μόνο μικρά κομμάτια του τοίχου.

Μεταλλική υφή

Τελευταία είναι πολύ της μόδας να παίζεις με την υφή των τοίχων σου. Οι τεχνικές να δείχνει σαν ξύλο, σαν βενετσιάνικος γύψος ή τώρα, σαν μέταλλο γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Για να δείχνει λοιπόν σαν μεταλλικός ο τοίχος σου ή ακόμη και σαν πατίνα (το πράσινο χρώμα στα χάλκινα) βάψε τον στο χρώμα που σου αρέσει και στη συνέχεια προμηθεύσου ένα βερνίκι μεταλλικό, στο χρώμα της πατίνας ή ακόμη και της σκουριάς.

Οι τεχνικές είναι πολλές. Η πιο διαδεδομένη είναι να βουτήξεις ένα σφουγγάρι στο βερνίκι και να ταμπονάρεις τον τοίχο σου. Ρώτησε έναν ειδικό, γκούγκλισέ το ή πειραματίσου όσο θες για να βρεις το ιδανικό μεταλλικό εφέ για σένα.

Τώρα ξέρεις πως το βάψιμο των τοίχων είτε γίνει από εσένα είτε από άλλους, είναι μια διαδικασία εύκολη και οικονομική. Σίγουρα απαιτεί χρόνο και κόπο όμως οι καλοβαμμένοι τοίχοι είναι ο ιδανικότερος καμβάς για να δημιουργήσεις τον δικό σου μοναδικό χώρο!