φυσικό αέριοΌλες οι βασικές ανάγκες μιας οικίας μπορούν να καλυφθούν με την χρήση φυσικού αερίου και να εξοικονομηθεί ενέργεια και κόστος που ξεπερνά το 50%. Εκτός από τη θέρμανση, το φυσικό αέριο προσφέρει σημαντικά οφέλη εξοικονόμησης στον κλιματισμό και το ζεστό νερό, ενώ αποτελεί λύση οικονομίας και… νοστιμιάς στο μαγείρεμα!

 

 

 

Κλιματισμός

Με το φυσικό αέριο μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες ψύξης το καλοκαίρι και θέρμανσης το χειμώνα με την ίδια συσκευή.

Μια κεντρική κλιματιστική μονάδα τοποθετείται σε εξωτερικό χώρο και τροφοδοτεί με ψύξη ή θέρμανση τις εσωτερικές μονάδες στους χώρους σας.

Αποτελεί μια περιβαλλοντική λύση που προσφέρει οικονομία στη λειτουργία και ενδείκνυται τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση.

Ζεστό νερό

Με το φυσικό αέριο έχουμε παροχή ζεστού νερού 24 ώρες το 24ωρο.

Το νερό ζεσταίνεται την ίδια στιγμή που ανοίγουμε τη βρύση και αποφεύγουμε έτσι περιττές αναμονές, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεση ανάγκη χρήσης του, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο όση ποσότητα χρειαζόμαστε χωρίς να σπαταλάμε ενέργεια. 

 Συνήθως χρησιμοποιούνται ταχυθερμοσίφωνες φυσικού αερίου ή  boiler αποθήκευσης φυσικού αερίου και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση έως και 40% σε σχέση με ένα boiler πετρελαίου και έως 60% σε σχέση με ένα θερμοσίφωνα.

Μαγείρεμα

Η κουζίνα ενός σπιτιού εξοπλίζεται με συσκευές που «τρώνε» πολύ ενέργεια.

Η επιλογή συσκευών που χρησιμοποιούν ελάχιστο ρεύμα ή καθόλου ρεύμα, όπως αυτές που συνδέονται με παροχή φυσικού αερίου, εξοικονομούν ενέργεια και χρήμα.

Όλοι οι διάσημοι σεφ αλλά και οι ταλαντούχες μαγείρισσες-νοικοκυρές δημιουργούν μόνο με φυσικό αέριο και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Μαγειρεύοντας με φυσικό αέριο όλες οι αγαπημένες μας συνταγές γίνονται πιο νόστιμες, αφού έχουμε κάθε στιγμή απόλυτο έλεγχο στην ένταση της ενέργειας που ψήνει, βράζει ή τηγανίζει.

Οι εστίες δεν χρειάζονται προθέρμανση και η ταχύτητα στο μαγείρεμα εντυπωσιάζει. Η χρήση φυσικού αερίου στο μαγείρεμα μπορεί να επιτευχθεί με αντικατάσταση της παλαιάς κουζίνας με κουζίνα φυσικού αερίου (ελεύθερη ή εντοιχιζόμενη).

Οι οικιακές συσκευές φυσικού αερίου φέρουν ασφαλιστικές διατάξεις ενώ επιτυγχάνουν εξοικονόμηση έως και 70% σε σχέση με τις ηλεκτρικές κουζίνες. 

Οι εστίες δεν χρειάζονται προθέρμανση και η ταχύτητα στο μαγείρεμα εντυπωσιάζει.

Η διαφορά στην οικονομία σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγάλη, ενώ η διαφορά στη νοστιμιά του φαγητού φτάνει στο 100%.

Πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα, ήδη μαγειρεύουν σε φούρνους και εστίες που συνδέονται με την παροχή φυσικού αερίου της οικοδομής τους και βλέπουν διαφορά στη μαγειρική.

Είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος μαγειρέματος.  

Η φλόγα των εστιών μάλιστα προκαλείται από ηλεκτρονική ανάφλεξη ενός διακόπτη και έτσι δεν απαιτείται  κανένας κόπος με αναπτήρες ή σπίρτα.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η εξοικονόμηση σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η αντίστοιχη χρήση του φυσικού αερίου στο μαγείρεμα ή την παραγωγή ζεστού νερού αποφέρει έως και 60% κέρδος στον χρήστη.

Ειδικά στην περίπτωση που ετοιμάζει κάποιος καινούριο σπιτικό, και σκέφτεται τη σύνδεση με αέριο, τότε είναι κρίμα να χρησιμοποιεί το δίκτυο μόνο για τη θέρμανση.

Στην αγορά κυκλοφορούν οικιακές συσκευές που συνδέονται στο δίκτυο και εξοπλίζουν την κουζίνα αποδοτικά ενώ υπάρχουν και εντοιχιζόμενες επιλογές.»

Επιλογές για το μαγείρεμα με φυσικό αέριο

– Εστίες αερίου: με τις εστίες αερίου επιτυγχάνουμε τον έλεγχο των θερμοκρασιών και την άμεση αλλαγή της θερμοκρασίας.

Από το σιγανό τηγάνισμα λαχανικών μέχρι το βρασμό μίας μεγάλης κατσαρόλας σούπας, θα έχουμε την ακριβή φλόγα που χρειαζόμαστε.

Αρκεί να σκεφθεί κανείς πόση δυσκολία φέρνει το μαγείρεμα στις κεραμικές και εμαγιέ εστίες των συμβατικών κουζινών, καθώς παραμένουν θερμές με αποτέλεσμα να παρατείνεται το μαγείρεμα (ή να πούμε το «κάψιμο»;). Φυσικά οι εστίες βγαίνουν σε πολλά μεγέθη για να χωράνε κάθε μεγέθους κατσαρόλα ή άλλου μαγειρικού σκεύους.

– Φούρνος φυσικού αερίου: οι φούρνοι που θερμαίνονται από φυσικό αέριο αφήνουν μεγαλύτερη υγρασία μέσα στο θάλαμο ψησίματος και δεν ξεραίνουν τα φαγητά σας.

Όπως και στις εστίες φλόγας, επιτυγχάνονται ακριβείς αλλαγές θερμοκρασίας.

– Μία κουζίνα – συσκευή αερίου: έχουμε συνδυασμό εστιών μαγειρέματος και φούρνου ψησίματος. Ακόμη και όταν το ρεύμα κόβεται, στις κουζίνες, η ανάφλεξη γίνεται και με αναπτήρα ή σπίρτο.

 

Πηγή: savingmoney.gr