φυσικό αέριο

φυσικό αέριο

1) Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το φυσικό αέριο στο σπίτι;
Το φυσικό αέριο είναι μια πολυδύναμη ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και σημαντικές εφαρμογές κάνοντας την καθημερινή μας ζωή πιο οικονομική και άνετη. Η βασική του χρήση είναι η θέρμανση του σπιτιού (κεντρική θέρμανση σε πολυκατοικία, θέρμανση σε μονοκατοικία, θέρμανση μόνο σε ένα διαμέρισμα). Ταυτόχρονα όμως προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση και στο μαγείρεμα (οικονομία έως και 50% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα), στο ζεστό νερό χρήσης (ζεστό νερό τη στιγμή που ανοίγετε τη βρύση), αλλά και στον κλιματισμό (οι ανάγκες ψύξης και θέρμανσης καλύπτονται με την ίδια συσκευή).

2) Μπορεί να τοποθετηθεί φυσικό αέριο και σε πολυκατοικίες; Ναι, μπορεί να τοποθετηθεί ως κεντρική μονάδα που τροφοδοτεί και καλύπτει όλα τα διαμερίσματα σε αντικατάσταση του λέβητα αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεμονωμένα σε ένα διαμέρισμα μέσω επιτοίχιων ατομικών λεβήτων φυσικό αέριο παρέχοντας του αυτονομία και κάλυψη των δικών του αναγκών θέρμανσης.

3) Πως μπορώ να έχω αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο στο διαμέρισμά μου;

Αυτό είναι δυνατό με την τοποθέτηση ενός ατομικού λέβητα με ενσωματωμένο καυστήρα φυσικό αέριο είτε σε κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι είτε σε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο. Η συγκεκριμένη συσκευή, η οποία συνήθως τοποθετείται στον τοίχο, έχει πολύ μικρές διαστάσεις, και μπορεί εκτός από συνεχή και οικονομική θέρμανση να καλύψει τις ανάγκες σας και σε ζεστό νερό χρήσης. Η παροχή φυσικό αέριοστο σπίτι σας γίνεται με εξωτερική σωλήνωση που φτάνει από το μετρητή μέχρι τον ατομικό λέβητα. Είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια παρέμβαση στις σωληνώσεις νερού, οι οποίες συνδέονται με τον ατομικό πλέον λέβητα. Επίσης, φέτος τον Νοέμβριο δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες να αυτονομηθούν από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης εφόσον θελήσουν να τοποθετήσουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης στο διαμέρισμά τους, χωρίς να χρειάζεται να συμφωνήσουν και οι υπόλοιπο ιδιοκτήτες.

4) Ποια είναι η διαδικασία σύνδεσης;
Για να συνδεθείτε με το δίκτυο του φυσικό αέριο επικοινωνήστε με την Εταιρεία Παροχής φυσικό αέριο της περιοχής στην οποία ανήκετε (Αττική, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη) για να σας καθοδηγήσει. Ενδεικτικά, η διαδικασία είναι η εξής:

 • Παραλαβή δικαιολογητικών και κατάθεση της αίτησης για σύνδεση με το δίκτυο φυσικό αέριο.
 • Καταβολή (εφόσον δεν υπάρχει απαλλαγή) των σχετικών τελών σύνδεσης και εγγυήσεων σε λογαριασμό της Εταιρείας Παροχής Φυσικού Αερίου ΕΠΑ Α.Ε.
 • Τοποθέτηση μετρητή από την Εταιρεία Παροχής Φυσικού Αερίου.
 • Σχεδιασμός και μελέτη εγκατάστασης που κατατίθεται στην Εταιρία Παροχής Φυσικού Αερίου.
 • Κατασκευή του εσωτερικού δικτύου της εγκατάστασης, τοποθέτηση των συσκευών φυσικού αερίου, των συστημάτων ασφαλείας και του λοιπού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
 • Έλεγχος εγκατάστασης του εσωτερικού δικτύου έναντι πιθανών διαρροών.
 • Έλεγχος της εγκατάστασης από την Εταιρεία Παροχής Φυσικού Αερίου σύμφωνα με την μελέτη που έχει κατατεθεί και αεριοδότηση εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές.
 • Έναυση και ρύθμιση των εγκατεστημένων συσκευών αερίου.

5) Ποιο είναι το ενδεικτικό κόστος της σύνδεσης με το δίκτυο της ΕΠΑ;
Τα τέλη σύνδεσης εξαρτώνται από το είδος της οικοδομής και από την κατανάλωση. Σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική της Εταιρείας Παροχής Αερίου ΕΠΑ τα τέλη καθορίζονται ως ακολούθως:

 • 630 Ευρώ για μία πολυκατοικία
 • 440 Ευρώ για ένα μεμονωμένο διαμέρισμα ή μονοκατοικία
 • 80 Ευρώ για κάθε επιπλέον μετρητή σε υπάρχουσα σύνδεση

6)Υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για σύνδεση στο φυσικό αέριο;
Τόσο οι τρεις ΕΠΑ όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσφέρουν στους καταναλωτές διάφορα είδη παροχών προκειμένου να διευκολύνουν τη σύνδεση της κατοικίας τους με το φυσικό αέριο.
Επιδότηση για αντικατάσταση συστήματος πετρελαίου με φυσικό αέριο. Η δράση απευθύνεται σε οικιακούς καταναλωτές που κατοικούν σε περιοχή με τιμή ζώνης που δεν υπερβαίνει τα 2.500€/τ.μ. Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης (συμπ. ΦΠΑ) φτάνει έως και 5.500€.
Εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης. Συγκεκριμένα, τα τέλη σύνδεσης είναι εντελώς δωρεάν για την περίπτωση κεντρικών θερμάνσεων με εγκατεστημένη ισχύ >=140.000kcal/h, ενώ παρέχεται έκπτωση 50% για κεντρικές θερμάνσεις με εγκατεστημένη ισχύ από 50.000 kcal/h μέχρι 140.000kcal/h. Στην περίπτωση αυτονομιών, π.χ. για μια μονοκατοικία με εγκατεστημένη ισχύ >=140.000kcal/h ή στην περίπτωση 5 και άνω αυτονομιών (μεμονωμένων διαμερισμάτων) σε πολυκατοικία τα τέλη σύνδεσης παρέχονται με 50% έκπτωση.

7) Πρέπει να αγοράσω καινούργιο λέβητα για αλλαγή από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο;
Σε περίπτωση αλλαγής ενός κεντρικού συστήματος θέρμανσης από πετρελαίου σε φυσικού αερίου, είναι απαραίτητο σε πρώτη φάση να αντικατασταθεί ο καυστήρας. Η αντικατάσταση του λέβητα δεν είναι αναγκαία και εξαρτάται, σε γενικές γραμμές, από την παλαιότητά του και το υλικό κατασκευής. Γεγονός είναι, πάντως, πως ο συνδυασμός λέβητα-καυστήρα φυσικού αερίου μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη εξοικονόμηση, αφού αυξάνεται ο βαθμός απόδοσης του συστήματος.

8) Τι είναι ο βαθμός απόδοσης;
Ο βαθμός απόδοσης είναι ένα μέτρο της αποδοτικότητας του λέβητα-καυστήρα φυσικό αέριο σε τυπικές συνθήκες λειτουργίας. Για παράδειγμα, ένας καυστήρας φυσικού αερίου με βαθμός απόδοσης 93% σημαίνει ότι παρέχει 0,93kWh θερμικής ενέργειας, καταναλώνοντας 1kWh που προέρχεται από φυσικό αέριο. Αυτές οι αποδόσεις πιστοποιούνται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός απόδοσης, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να προκύψει.

9) Μπορεί ένας καυστήρας φυσικού αερίου να συνδυαστεί με όλων των ειδών τα σώματα;
Ναι, με την κατάλληλη επιλογή καυστήρα – λέβητα φυσικό αέριο, τη μελέτη και ρύθμιση των παραμέτρων της εκάστοτε εγκατάστασης, μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν με σχεδόν όλους τους τύπους σωμάτων με το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα από τους λέβητες πετρελαίου.

10) Τι είναι οι λέβητες συμπύκνωσης και τι προσφέρουν;
Είναι ο λέβητας ο οποίος δεσμεύει την λανθάνουσα θερμότητα των καυσαερίων. Σε αντίθεση με τους λέβητες συμβατικής λειτουργίας στους οποίους τα καυσαέρια αποβάλλονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 150 0C, στους λέβητες συμπύκνωσης η θερμοκρασία των καυσαερίων δεν ξεπερνά τους 80-90 0C. Έχουμε, έτσι, 20-35% περισσότερη ωφέλιμη θερμότητα από την ίδια ποσότητα καυσίμου ή αντίστροφα, μια συσκευή συμπύκνωσης είναι 17-28% οικονομικότερη στη χρήση σε σχέση με μια συμβατική. Βέβαια, είναι και πιο ακριβή, αφού οι συμβατικοί λέβητες ξεκινούν από τα 500€, ενώ η χαμηλότερη τιμή ενός λέβητα συμπύκνωσης δεν είναι χαμηλότερη των 900€.

11) Ποια είναι η τιμή του φυσικού αερίου θέρμανσης;
Η τιμολόγηση του φυσικό αέριο, όπως και των περισσότερων καυσίμων, αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις επικρατούσες οικονομικοπολιτικές συνθήκες. Σε γενικές γραμμές κινείται σε χαμηλότερες τιμές από το πετρέλαιο, αφού τον Νοέμβριο του 2015 βρισκόταν στα 0,067€/kWh.

 

Πηγή: savingmoney.gr